Grote Markt krijgt groot bloementapijt voor 450 jaar stadhuisby .
published on 07 May 2015 in Gazet Van Antwerpen

De Grote Markt van Antwerpen zal van 4 tot 13 juni getooid worden met een groot bloementapijt naar een ontwerp van kunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven.

Volgens het stadsbestuur gaat het om een ‘A-typisch’ bloementapijt - een knipoog naar de nieuwe externe marketingcampagne ‘A-typisch Antwerpen’ - aangezien er niet (zoals gebruikelijk bij dit soort projecten) gewoon bloemkoppen van begonia’s zullen worden gelegd, maar er wel met aparte potjes met planten en kruiden zal gewerkt worden. Tijdens het slotmoment op 13 juni, het ‘oogstfeest’, zullen bezoekers die plantjes mee naar huis kunnen nemen.

Het evenement is een van de vele activiteiten die dit jaar in Antwerpen georganiseerd worden rond de 450ste verjaardag van het aan de Grote Markt gelegen stadhuis. Dat stadhuis zelf zal er overigens ook ietwat anders uitzien wanneer het bloementapijt, ‘Flower Power’ geheten, er ligt. De klassieke officiële vlaggen die aan de voorgevel hangen, zullen dan tijdelijk plaatsmaken voor 67 verschillende vlaggen die eveneens door Van Kerckhoven ontworpen zijn.

Dat de Antwerpse Grote Markt het decor is van een bloementapijt, is volgens de stad behoorlijk uitzonderlijk maar niet uniek. Onder meer in 1980, 1987, 1991 en 1993 was dat ook al eens het geval. Het ontwerp zal ditmaal bestaan uit grote vlakken in felle kleuren, waarbij rood en wit uiteraard niet zullen ontbreken. Het centrale motief wordt echter een cirkel, die de “eenheid van de stad en de mensen” moet symboliseren. Volgens cultuurschepen Philip Heylen is het de bedoeling om “een gevoel van optimisme mee te geven aan de mensen, het gevoel van een bruisend cultureel leven op en rond de Grote Markt”.
Related solo exhibitions: Flower Power
1013 views