Geen herhaling 'Canvasconnectie' wegens te veel bloot: "Een beetje hypocriet"newspaper article by .
published on 18 Apr 2014 in Het Laatste Nieuws

Er komt geen herhaling van het programma 'De Canvasconnectie' van gisteravond. In de documentaire over de Antwerpse kunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven zitten te veel expliciete beelden. De uitzending is wel nog online te bekijken, zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem.

Ik begrijp het wel, al vind ik het ook een beetje hypocriet. Jonge mensen hebben op het internet toegang tot gruwelijke dingen en ook op het nieuws worden choquerende dingen getoond. Kunst tonen ze dan blijkbaar niet.

Anne-Mie Van Kerckhoven.

In de documentaire over leven en werk van kunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven zitten nogal wat expliciete beelden.

"Die konden zondagavond perfect worden uitgezonden omdat we er van uit gaan dat er op dat uur geen kinderen meer voor de buis zitten. De herhaling in de vooravond wordt geschrapt omdat er op dat tijdstip wel kinderen kijken. Er waren geen klachten. Het is een aanvoelen dat de uitzending niet op zijn plaats zit in de vooravondprogrammatie", zegt Van Goethem in het Nieuwsblad.

Het werk van Van Kerckhoven omvat onder andere schilder-, teken-, computer- en videokunst. Al sinds de jaren zeventig exploreert ze de mogelijkheden van nieuwe media en onconventionele materialen. Door de jaren heen bouwde ze een uitgebreid oeuvre op dat door zijn onbuigzame eigenzinnigheid een unieke plek heeft veroverd in de Belgische kunst. Vanaf 17 april heeft ze een expo in Zeno X Gallery in Antwerpen.

De uitzending is wel nog online te bekijken.

"Een beetje hypocriet"

"Ik vind het wel spijtig, maar ik ben niet boos", liet Van Kerckhoven aan onze redactie weten. "En ik begrijp het wel, al vind ik het ook een beetje hypocriet. Jonge mensen hebben op het internet toegang tot gruwelijke dingen en ook op het nieuws worden choquerende dingen getoond. Kunst tonen ze dan blijkbaar niet."

Van Kerckhoven meent ook dat de beslissing om de herhaling niet uit zenden al langer was genomen. "De herhaling van 'De Canvasconnectie' was niet opgenomen in de TV-programmatie van HUMO, dus die beslissing was al veel langer genomen."
read online: http://www.hln.be/hln/nl/929/TV-Gids/article/detail/2679540/2016/04/18/Geen-herhaling-Canvasconnectie-wegens-te-veel-bloot-Een-beetje-hypocriet.dhtml

Related solo exhibitions: The Strange Life of Things
2159 views